43.plivački maraton Jarak-Šabac

picture-038

43. plivački maraton (5.avgust 2012.)

Tradicionalni mađunarodni plivački maraton „Jarak – Šabac“ je  u nedelju 5. avgusta 2012.
doživeo svoje 43. izdanje

Pre osam godina naš maraton je deo zvaničnog kalendara Svetske plivačke federacije (FINA) i nalazi se među 10 plivačkih maratona koji se boduju za Svetski kup.

Na ovogodišnjem maratonu učestvovalo je 37 plivača iz 17 zemalja

Pobednik je bio dvadesetjednogodišnji Ivan Afanevič, koji je deonicu od 19,2 km preplivao je za 2 sata, 51 minut i 17 sekundi.
Zbog nepravilnog ulaska u ciljne bove, diskfalifikovani su takmičari iz Sirije, Italije i Mađarske, tako da je drugo mesto pripalo Argentincu Giljermu Bertoli, dok je treći bio Kris Breven iz Irske.

U ženskoj konkurenciji, prva na cilj stigla je ruskinja Olga Kozjudub.

Plivački maraton Jarak – Šabac, predstavlja plivačko nadmetanje u spomen na žrtve „Krvavog marša“ na koji su prinudno naterani svi vojno sposobni muškarci iz Šapca i okoline od strane nemačkih okupatora 1941. godine.
U znak odmazde, okupacione snage su pod pretnjom oružijem prisilili sve muškarce 16 – 60 godina da pretrče 22 km do logora koji se nalazio u selu Jarak na mestu današnjih “Ledina” (na kojima se trenutno,na žalost, nalazi divlja deponija)
Svako ko je na ovom putu posrnuo bio je ubijen.
Mnogi iz „trčeće kolone smrti“ preživeli su zahvaljujući meštanima sela Jarak koji su im, rizikujući svoje živote, davali vodu i hleb. Kao znak zahvalnosti Šapčani su na ulazu u ovo selo podigli spomen česmu na kojoj je zapisano:“Za ljubav, za bratstvo, za vodu“.
Iz želje da se održi sećanje na sve žrtve pomenutog događaja, 1970. godine ustanovljen je plivački maraton čiji je start u Jarku, a cilj u Šapcu, na plaži Stari grad.