Return to Naše selo

Selo u prošlosti

Selo Jarak ima bogatu istorijsku tradiciju.
Od davnina je u ovom delu ravnog Srema, nedaleko od Sremske Mitrovice, bilo povoljnih uslova za dobar život i stanovanje.
Priroda je to područje, kao uostalom i veći deo Srema, obdarila plodnom zemljom i divnim uslovima za lep i miran život.

Zemlja je spontano, sama po sebi uvek prirodno birala sebi stanovništvo. Ravničarska, plodna sa blagom i raznovrsnom klimom, neprestano je naseljavana vrednim, radnim i požrtvovanim ljudima.

 


 

Ponikla na zemlji ratova i stalnog prolaženja, na zemlji privlačnoj za narode i osvajače, u Jarku se uvek nešto menjalo i novo stvaralo, nestajalo i ponovo rađalo. Pored njega su odvajkada prolazili važni drumovi, na njegovom tlu su podizane tvrđave, razvijale se civilizacije, a Jarak je ostajao selo u sastavu moćnih država.

 ostaci keramike

ostaci keramike i kostiju

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Prve ljudske grupe nastanile su se u jaračkom predelu još u mlađe kameno doba – oko 4.000 godine pre nove ere. Kameni predmeti, noževi sekire, svrdla i druga oruđa iskopavani u jaračkom ataru, svedoče o drevnoj prošlosti ovog naselja.

U doba neolita u reonu Jarka formiraju se prve nastambe, uglavnom locirane u južnom kraju prema Savi.

Na lokalitetu Turjan, od zapadne ivice kanala Kudoš pa dalje duž savske obale, pruža se praistorijsko naseljena kome se kasnije razvilo i rimsko naselje.
ostaci od koplja

Na lokalitetu Aluge, koji se nalazi se leve strane puta Sremska Mitrovica – Jarak, u doba Rimljana izgrađeno je poljsko dobro Villa rustica.

Takođe, na lokalitetu Crkvice i Livade nalazilo se manje rimsko naselje sa nekropolom (grobljem).

Na lokalitetima Strmoglavnica i Odorovac su pronađeni ostaci keramike, životinjskih kostiju i kamenih alatki, što pokazuje da su na jaračkim poljima ljudi oduvek živeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.