Niske cene kukuruza dovode do pojeftinjenja mesa?

 

Da li će cene mesa pasti?

Da li će cene mesa pasti?

Otkupna cena kukuruza ove godine biće znatno niža nego što je to bio slučaj prethodne, a jeftiniji kukuruz može da uzrokuje pad cena mesa.
Prema saznanjima lista Danas, prva trgovanja ovogodišnjeg roda kukuruza krenuće sa ponudom od oko 13 dinara po kilogramu.
Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu, kaže da bi trgovina kukuruzom na toj berzi trebalo bi da počne za koji dan.
“U Srbiji imamo određene vrste kukuruza koje sazrevaju pre oktobra, tako da ponude na Produktnoj berzi već ima i očekujem da prvi ugovori o otkupu budu sklopljeni do kraja sedmice. S obzirom na kretanje cena kukuruza na svetskom tržištu, u ovom trenutku za kilogram kukuruza u Srbiji mogla bi da se ostvari cena od 13 dinara”, navodi sagovornik lista Danas.
On objašnjava da je to znatno niže nego prošle godine, kada se za kilogram nudilo od 23 do 25 dinara.
Niska cena kukuruza
Galetin ističe da je takvu cenu nemoguće ostvariti ove godine, a osnovni razlog za to je znatno veća ponuda kukuruza nego što je to bio slučaj 2012. godine.
“Prinos kukuruza u svetu ove godine je rekordan i iznosi 970 miliona tona. Enormni prinosi su uslovili da cena kukuruza padne i to je razlog što na početku neće premašivati iznos od 13 dinara po kilogramu. Jednostavno, proizvodnja kukuruza u svetu je u odnosu na prošlu godinu veća za 12 odsto, a u Srbiji čak 80 odsto”, podseća on.
“Međutim, i pored toga što je zbog veće ponude otkupna cena kukuruza snižena, ona je ipak veća nego što se prognoziralo da će biti pre recimo mesec dana. Takođe, treba uzeti u obzir da se za razliku od nekih drugih, ta poljoprivredna kultura prodaje tokom cele godine, tako da preostaje da sačekamo i vidimo šta će se dešavati u narednom periodu, odnosno da li će se ta cena u nekom trenutku i povećati”, naglašava Galetin.

 

Pomozite razvoju našeg sajta-kliknite na sledecu reklamu:


 

S obzirom da se cena kukuruza odražava na cenu mesa i mesnih prerađevina, Galetin ističe da niže cene kukuruza definitivno mogu da uzrokuju pad cena mesa, ali da takav efekat ne treba očekivati odmah.
“Primera radi, kada poljoprivrednik gaji svinju, potrebno je da je tovi određeni broj meseci. S obzirom na to, prinuđen je da za njenu ishranu troši kukuruz koji je pribavio pre nekoliko meseci, kada je on prodavan po skupljoj ceni. Znači, ne postoje uslovi da meso pojeftini istog onog trenutka kada se smanji otkupna cena kukuruza. Ipak, na duži vremenski rok sasvim je sigurno da treba očekivati da cene mesa i mesnih prerađevina budu niže”, zaključuje Galetin.
Inače, stručna ekspertiza pokazuje da je ovogodišnji rod kukuruza u Srbiji dobrog kvaliteta i da u njemu nisu nađeni tragovi aflatoksina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.