Stranački poljočuvari na mitrovačkim njivama

Njive i atare 23 sela mitrovičke opštine čuva samo osam poljočuvara iz Agencije za obezbeđenje „Predator“, kojoj grad za osmomesečne usluge plaća 2,9 miliona dinara, a čiji su vlasnici opštinski funkcioneri SNS.

Za nove čuvare iz gradske kase 2,9 miliona dinara

Meštani tvrde da je reč o sukobu interesa, a u ostalim mitrovičkim agencijama sumnjaju u namešten tender. Mada njihovi vlasnici, u strahu od gubitka poslova, nisu želeli javno da progovore, „Blic“ nezvanično saznaje da u gradu upravo „Predator“ drži monopol za pružanje usluga obezbeđenja u javnim preduzećima i ustanovama.

Niko ih još nije video

 

– Gajim pšenicu, kukuruz i soju i svake godine u jesen nakon berbe imamo isti problem. Paljevine i krađe kukuruza su uobičajena pojava. Dosad su iz svakog sela bila angažovana po dva-tri poljočuvara, a sada ih na njivama i ne vidim. Kako sam čuo, oni stižu iz grada, pa ne verujem da znaju gde je granica između kuzminskog i martinačkog atara, a gde državna zemlja – kaže Zoran Šojić iz Kuzmina.

Poljočuvarska služba bila je predmet oštre rasprave u mitrovičkom parlamentu i u vreme bivše vlasti na lokalu DS-DSS, kada su za sumu od 2,25 miliona usred zime bila angažovana 33 poljočuvara. Iz te sume, osim za plate, njima su 2011. godine bili kupljeni fotoaparati i uniforme. Tada su 33 čuvara sklopila ugovore o privremenim i povremenim poslovima s gradom.
Ove godine, međutim, poljočuvari nisu direktno plaćeni iz gradskog budžeta, već se za 2,9 miliona dinara angažuje posrednik, odnosno agencija za obezbeđenje.

– Prekinuta je dosadašnja praksa jer je broj zaposlenih u opštini na gornjem maksimumu. Zato s poljočuvarima nismo sklapali ugovore o privremenim i povremenim poslovima, već smo raspisali tender, odnosno javnu nabavku male vrednosti. Najpovoljniju ponudu dala je agencija „Predator“ i njoj su od aprila do 30. novembra povereni poslovi, tvrdi Vladimir Nastović (SNS), načelnik Gradske uprave za poljoprivredu.

Mada je budžetom grada Sremska Mitrovica predviđeno 14 miliona dinara za poljočuvarsku službu, Nastović uverava da je reč o 2,9 miliona. Iako je bilo govora da će u tu svrhu iz pokrajinskog budžeta biti dodato još 14 miliona, u gradu tvrde da te pare nisu stigle.

Vladimir Nastović

„Predator“ obezbeđuje „Srem-gas“, „Komunalije“, deo Fonda zdravstva i Fonda PIO, a donedavno je čuvao i Atletski stadion „Sirmijum“ i „Toplifikaciju“, mada je u tom preduzeću instaliran video-nadzor pa za fizičkim obezbeđenjem nije bilo potrebe. U drugim agencijama tvrde da za tender za poljočuvarsku službu nisu znali, te da se slični poslovi nameštaju kroz nabavke male vrednosti na kojima učestvuju tri poznate firme koje se dogovore koja će posao dobiti.

 

Pomozite razvoju našeg sajta Jarak.Net-klikom na sledeću reklamu:


– Kako je moguće da grad ponovo plaća troškove kupovine fotoaparata, mobilnih telefona i uniformi kada je sve to već jednom platio pre dve godine za 33 poljočuvara. I otkada grad plaća te troškove kada u ugovorima s drugim agencijama to pada na teret agenciji – komentariše vlasnik jedne mitrovičke agencije za obezbeđenje koji je želeo da ostane anoniman.