Životinjski otpad

Na ulazu u šumu Dobreč, kod rampe sa leve strane, na putu prema Hrtkovcima smo pronašli tri crne, plastične kese i punu kutiju bačenih životinjskih ostataka.
Inače, naviknuti smo na ovu pojavu, pogotovu na lokaciji “Ledine”.
Samo ovog puta su zaboravili na jednu stvar.
Ostavili su marker u uvetu…

Prijavili smo slučaj Komunalnoj policiji iz Sremske Mitrovice (022/615-615) gde nam govore da to nije njihova nadležnost i upućuju nas na Veterinarsku inspekciju u Sremskoj Mitrovici.

Pozivamo Vet.inspekciju Sremska Mitrovica (022/610-646).

mail

Mail poslat Veterinarskoj inspekciji u Sremskoj Mitrovici 13.januara 2014.

Nakon predstavljanja da smo Ekološko udruženje građana iz sela Jarka i da želimo da prijavimo bačene životinjske ostatke, nailazimo na prilično hladnu reakciju osobe koja se javila na telefon.
Upornošću uspevamo da izvučemo informaciju da ušni marker pripada Društevnom preduzeću-Farmi iz Bačke Topole. Tražimo mail adresu inspekcije i šaljemo im mail sa fotografijama i lokacijom bačenih životinjskih ostataka, kao dokaz naše prijave.

mesto

Mesto bačenih ostataka

Nastavljamo dalje našu istragu i ubrzo pronalazimo broj telefona preduzeća iz Bačke Topole.
Pošto smo kontaktirali prodajno/informativno odeljenje, oni nas upućuju na njihovu veterinarsku stanicu koja bi trebala da ima informacije o ušnom markeru.
Pozivamo 024/712-047.
Pošto marker upućuje direktno na njih, govorimo im da imamo osnova za tužbu, ali želimo da proverimo o čemu se radi i molimo ih da nam dostave informaciju kako su te svinje završile u kanalu u našoj šumi.
Gospođa sa druge strane nam govori da im treba vremena da provere i da ih pozovemo kasnije.
Nakon dva sata ponovo pozivamo, ali se javlja neko drugi i govori da su veterinari otišli na teren i da je najbolje da pozovemo sutra. OK.
Narednog dana pozivamo isti broj i konačno dobijamo informaciju da su svinje prodate Nedeljkoviću iz Šašinaca. (industrija mesa NEDELJKOVIĆ, Zmaj Jovina 13, Šašinci.)

Znajući da imamo posla sa velikom industrijom mesa, kontaktiramo više instance, a to je Republička veterinarska inspekcija.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jarački i Šašinački atar su prošarani kanalima čija je prvobitna namena bila da odvode viškak vode usled poplava. Za vreme sušnog perioda, ti kanali bi verovatno mogli da posluže za navodnjavanje, ali u našem slučaju, oni se pune svim vrstama izlučevina, kako životinjskih tako i ljudskih. Smrad koje se širi u njihovoj blizini je neopisiv. Pogotovu u letnjem periodu.

Na broj 011/ 2145-395  nam se javlja Marko, koji preuzima incijativu i čudi se našem angažovanju i govori da je nakon naše prijave, Veterinarska inspekcija Sremska Mitrovica morala po službenoj dužnosti, da izađe na teren, utvrdi o čemu se radi, ispita eventualnu zaraženost životinje i da ukloni bačeni otpad.
Dajemo mu broj koji smo kontaktirali u Sremskoj Mitrovici i ostavljamo naš kontakt.
Nakon nepunih pet minuta, Marko se javlja sa obaveštenjem da je Vet.inspekcija već obaveštena o slučaju i da imaju mail sa slikama, lokacijom itd.
OK. Zaključujemo da su primili naš mail, iako nismo dobili nikakav odgovor na isti.

Zahvaljujemo se Marku na angažovanju i ostajemo u nadi da je slučaj konačno u rukama službi koje su za to nadležne.

Ali…

Nakon nekoliko dana, dobijamo poziv od Veterinarske stanice iz Jarka.
Veterinar govori da su ga zvali iz Vet.Inspekcije iz Sremske Mitrovice i rekli mu da proveri o čemu se radi.
Ponovo  traži  informacije o kakvom otpadu je reč i gde se on nalazi.

Trenutno nemamo informaciju o stanju bačenog životinjskog otpada, pa molimo meštane Jarka,
koji su u mogućnosti da provere da li isti uklonjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.