Životinjski otpad

Na ulazu u šumu Dobreč, kod rampe sa leve strane, na putu prema Hrtkovcima smo pronašli tri crne, plastične kese i punu kutiju bačenih životinjskih ostataka.
Inače, naviknuti smo na ovu pojavu, pogotovu na lokaciji “Ledine”.
Samo ovog puta su zaboravili na jednu stvar.
Ostavili su marker u uvetu…

Prijavili smo slučaj Komunalnoj policiji iz Sremske Mitrovice (022/615-615) gde nam govore da to nije njihova nadležnost i upućuju nas na Veterinarsku inspekciju u Sremskoj Mitrovici.

Pozivamo Vet.inspekciju Sremska Mitrovica (022/610-646).

mail

Mail poslat Veterinarskoj inspekciji u Sremskoj Mitrovici 13.januara 2014.

Nakon predstavljanja da smo Ekološko udruženje građana iz sela Jarka i da želimo da prijavimo bačene životinjske ostatke, nailazimo na prilično hladnu reakciju osobe koja se javila na telefon.
Upornošću uspevamo da izvučemo informaciju da ušni marker pripada Društevnom preduzeću-Farmi iz Bačke Topole. Tražimo mail adresu inspekcije i šaljemo im mail sa fotografijama i lokacijom bačenih životinjskih ostataka, kao dokaz naše prijave.

mesto

Mesto bačenih ostataka

Nastavljamo dalje našu istragu i ubrzo pronalazimo broj telefona preduzeća iz Bačke Topole.
Pošto smo kontaktirali prodajno/informativno odeljenje, oni nas upućuju na njihovu veterinarsku stanicu koja bi trebala da ima informacije o ušnom markeru.
Pozivamo 024/712-047.
Pošto marker upućuje direktno na njih, govorimo im da imamo osnova za tužbu, ali želimo da proverimo o čemu se radi i molimo ih da nam dostave informaciju kako su te svinje završile u kanalu u našoj šumi.
Gospođa sa druge strane nam govori da im treba vremena da provere i da ih pozovemo kasnije.
Nakon dva sata ponovo pozivamo, ali se javlja neko drugi i govori da su veterinari otišli na teren i da je najbolje da pozovemo sutra. OK.
Narednog dana pozivamo isti broj i konačno dobijamo informaciju da su svinje prodate Nedeljkoviću iz Šašinaca. (industrija mesa NEDELJKOVIĆ, Zmaj Jovina 13, Šašinci.)

Znajući da imamo posla sa velikom industrijom mesa, kontaktiramo više instance, a to je Republička veterinarska inspekcija.

Jarački i Šašinački atar su prošarani kanalima čija je prvobitna namena bila da odvode viškak vode usled poplava. Za vreme sušnog perioda, ti kanali bi verovatno mogli da posluže za navodnjavanje, ali u našem slučaju, oni se pune svim vrstama izlučevina, kako životinjskih tako i ljudskih. Smrad koje se širi u njihovoj blizini je neopisiv. Pogotovu u letnjem periodu.

Na broj 011/ 2145-395  nam se javlja Marko, koji preuzima incijativu i čudi se našem angažovanju i govori da je nakon naše prijave, Veterinarska inspekcija Sremska Mitrovica morala po službenoj dužnosti, da izađe na teren, utvrdi o čemu se radi, ispita eventualnu zaraženost životinje i da ukloni bačeni otpad.
Dajemo mu broj koji smo kontaktirali u Sremskoj Mitrovici i ostavljamo naš kontakt.
Nakon nepunih pet minuta, Marko se javlja sa obaveštenjem da je Vet.inspekcija već obaveštena o slučaju i da imaju mail sa slikama, lokacijom itd.
OK. Zaključujemo da su primili naš mail, iako nismo dobili nikakav odgovor na isti.

Zahvaljujemo se Marku na angažovanju i ostajemo u nadi da je slučaj konačno u rukama službi koje su za to nadležne.

Ali…

Nakon nekoliko dana, dobijamo poziv od Veterinarske stanice iz Jarka.
Veterinar govori da su ga zvali iz Vet.Inspekcije iz Sremske Mitrovice i rekli mu da proveri o čemu se radi.
Ponovo  traži  informacije o kakvom otpadu je reč i gde se on nalazi.

Trenutno nemamo informaciju o stanju bačenog životinjskog otpada, pa molimo meštane Jarka,
koji su u mogućnosti da provere da li isti uklonjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.