Najava novih pozorišnih predstava

I poslednje sedmice u avgustu građani će imati prilike da uživaju u predstavama koje Pozorište “Dobrica Milutinović” organizuje u okviru kulturnog leta. Već u utorak, 26. avgusta u 20 sati igraće se večernja predstava „NAŠI DANI“  koju po tekstu Radoja Domanovića adaptira, režira i igra Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda.

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama V.P.Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića, (Stradija, Danga i Mrtvo more) koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju.

O-Glumatanju-10-800px1

Ova monodrama je od premijere 1984. na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (Zlatna kolajna publike) do danas izvedena više od 1400 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije, tako i u inostranstvu (Moskva, Petrograd, Bazel, Cirih, Baden, Malme, Lund, Geteborg, Halmstad, Budimpešta, Eger…).

U sredu, 27. avgusta u 20 časova  publiku očekuje predstava za decu „VESELI PATULjCI U BORBI PROTIV ZLOĆKE“.

Tri vredna patuljka – rudara koji marljivo rade u rudniku za dobrobit svih nas. Ali kako zlo uvek vreba, pojavljuje se Zloćka koja im ukrade sunce. Bez sunca patuljci ne mogu da rade. Kako će se patuljci izboriti sa Zloćkom?

tekst: Jelena Janković / režija: Stefan Tajbl

igraju: Goran Vučanović, Nikola Stanković, Stefan Tajbl, Jelena Tomić/Valentina Jurišić

10612567_798683876848319_3213383493363037418_n

U četvrtak, 28. avgusta u 20 časova na repertoaru je večernja predstava Slobodana Ćustića pod nazivom  „O GLUMATANjU“.

Ova komedija, autorski projekat Slobodana Ćustića, jedna je netipična forma monodrame, u kojoj se glumac direktno obraća publici, insistirajući na kontaktu i pokušava da ih svojom ličnom pričom o glumi, uvede u svet i među ljude koji su svoju sujetu i ekscentričnost preveli u ljubav prema pozorištu i način života postavili na tzv daske koje život znače. Veoma otvoren pristup, bez udvaranja, dodvoravanja i na veoma drugačiji način vodi prisutne od svog početka do te večeri kada prisutni prate predstavu, potpuno iznenađeni stilom i sadržinom.

Na kraju, u subotu, 30. avgusta u 20 časova igraće se večernja predstava Željke Jelić pod nazivom „POHVALA LUDOSTI“, po tekstu Erazma Roterdamskog, adaptacijia i stručnoj konsultaciji Tibora Vajde, scenskog pokreta i scenografije Zorana Radulovića,kao i po izboru tonskih efekata Zorana Dragićevića.

„U mračno doba inkvizicije kada se zbog jedne reči gorelo na lomači, Erazmo se usuđuje da javno kritikuje sve društvene slojeve, od prostog sveta do vlasti, države a naročito crkve.“

Zašto je POHVALA LUDOSTI, Erazma Roterdamskog, bila najopasnija knjiga svog vremena i neko vreme zabranjena saznaćete u subotu, 30.08.2014. u 20 sati.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Mesto odigravanja predstava je Lapidarijum Muzeja Srema, a u slučaju kiše, Velika scena Pozorišta “Dobrica Milutinović”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.